Chimie-Biologie
PROGRAMUL DE STUDII DE LICENȚĂ DIDACTICĂ CU DUBLĂ SPECIALIZARE CHIMIE-BIOLOGIE
Misiunea programului de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare ”Chimie-Biologie” ce funcționează în cadrul Departamentului de Chimie al Facultății de Științe a Universității din Craiova este formarea de specialiști de înaltă calificare în domeniile chimie și biologie, cu o pregătire mai bună pentru lumea educațională a viitorului.
Absolvenților programului de studii ”Chimie-Biologie” li se asigură cunoștințele și competențele necesare exercitării profesiei didactice, printr-o pregătire riguroasă, în concordanță cu cerințele societății moderne și cu cadrul național al calificărilor. Totodată, programul de studii de licență ”Chimie-Biologie” pune bazele continuării formării profesionale prin studii universitare de master sau ale formării profesionale continue prin studii postuniversitare.
Principalele obiective ale programului de studii universitare de licență ”Chimie-Biologie” sunt:
- Formarea profesională într-un mediu academic modern și dinamic, adecvat cerințelor educaționale ale societății actuale, bazate pe cunoaștere, impuse de necesitățile de dezvoltare, de îmbunătățire a calității vieții și utilizare sustenabilă a resurselor, prin aplicarea tehnologiilor moderne;
- Dobândirea de competențe și abilități care să faciliteze inserția pe o piață a forței de muncă extrem de dinamică, programul fiind proiectat în concordanță cu prevederile Cadrului Național al Calificărilor (CNC), cu Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS) și cu Standardele specifice domeniilor de licență componente, elaborate de ARACIS;
- Generarea transferului de cunoștiințe către societate prin cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic şi valorificarea rezultatelor cercetării.
Rezultatele declarate ale învățării pentru absolvenții programului
Specializarea Chimie-Biologie oferă cursuri de formare pentru studenții care își planifică o carieră didactică în învățământul secundar, pentru disciplinele chimie și biologie.
Fiecare absolvent al programului de licență didactică cu dublă specilizare Chimie-Biologie va finaliza un program de pregătire integrat, riguros, care include cursuri fundamentale și de specialitate din domeniile chimie și biologie, pe lângă o pregătire psihopedagogică aprofundată. Cursurile avansate și activitățile educaționale în afara sălii de clasă tradiționale, cum ar fi cercetarea independentă, oferă studenților posibilitatea de a conduce proiecte de cercetare individuală sau de a participa ca membru al unei echipe de cercetare.
La absolvirea programului de studii de licență, studenții vor poseda un set de competențe fundamentale pentru profesia vizată, care sunt bazate pe cunoștințe, pe aptitudini și pe responsabilitate și autonomie.
Cunoștințe
Absolventul:
- Identifică, definește și explică concepte fundamentale din domeniile chimie și biologie.
- Cunoaște, înțelege și utilizează corect concepte științifice din domeniile chimie și biologie, precum și procedee și metode specifice domeniului educațional care să îi permită transmiterea de cunoștiințe .către elevi, studenți și alte categorii socio-economice interesate.
- Cunoaște, utilizează și aplică tehnici experimentale de bază și moderne în prepararea, analiza și caracterizarea compușilor chimici și sistemelor biologice.
- Utilizează instrumente adecvate de informare/documentare necesare înțelegerii și transmiterii cunoștințelor din domeniile chimie și biologie, într-o manieră științifică, spre cei interesați.
- Formulează soluții pentru rezolvarea problemelor educaționale și/sau din lumea reală și identifică oportunități pentru punerea ideilor în practică.
- Elaborează și experimentează proiecte pentru activitățile de învățare-evaluare, utilizând principii și metode didactice specific activităților educaționale din domeniul științelor.
- Identifică și aplică metode didactice adaptate particularităților individuale ale elevilor/studenților pentru obținerea progresului școlar.
- Identifică strategii de dezvoltarea personală, profesională și socială continuă, care să îi permit adaptarea la schimbările din societate și de pe piața muncii.
- Comunică și argumentează științific în cel puțin o limbă străină.
Aptitudini
Absolventul:
- Analizează, evaluează și aplică corect noțiunile fundamentale din domeniile chimie, biologie și științe ale educației.
- Selectează, analizează critic și utilizează corect tehnici de laborator specifice domeniilor chimie și biologie.
- Evaluează critic informații din literatura științifică în vederea argumentării și comunicării clare în rapoarte științifice și către cei interesați: elevi, studenți, alte categorii socio-economice, în limba română și în cel puțin o limbă străină.
- Aplică metode interdisciplinare pentru rezolvarea de probleme complexe teoretice și practice.
- Adaptează conținuturi relevante pentru dezvoltarea competențelor specifice asumate, utilizând strategii didactice personalizate, în contexte de învățare diverse.
- Aplică și integrează resurse și tehnologii în vederea elaborării și implementării planului de dezvoltare a carierei.
Responsabilitate și autonomie
Absolventul:
- Gestionează cu success situații și probleme complexe din mediul de lucru, asumându-și responsabilitatea pentru implementarea soluțiilor.
- Lucrează eficient atât independent, cât și în echipă, respectând standarde etice și profesionale
- Urmărește cu succes obiectivele de carieră în învățământul preuniversitar sau într-un domeniu conex după absolvire.
Competențele asigurate absolvenților programului de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare ”Chimie-Biologie” sunt:
C1.1 Competențe cheie/psihopedagogice
- Utilizarea creativă a conținutului digital
- Gândirea exploratorie
C1.2 Competențe transversale/sociale/mediu/verzi
- Să înveți pe alții
- Adaptabilitate
C1.3 Competențe de bază personale/atitudini
- Profesionalism
- Responsabilitate
C2.1 Competențe comune la locul de muncă
- Respectarea codului de conduită și etică profesională
- Sănătate, siguranță și securitate în muncă
C2.2 Competențe tehnice generale
- Soluționarea problemelor, prognoze și luarea deciziilor
- Utilizarea dispozitivelor și aplicațiilor tehnologiei și ingineriei specifice domeniului
C3.1 Competențe fundamentale profesionale
- Capacitatea de a utiliza concepte pentru a crea și înțelege generalizările și de a le corela sau conecta la alte elemente, evenimente sau experiențe
- Aplicarea de metode și tehnici științifice pentru investigarea fenomenelor, dobândind noi cunostințe sau corectând și integrând cunostințele anterioare.
- Promovarea științei, sporirea cunostințelor, utilizarea rezultatelor științifice în formarea de opinii.
- Analiza, interpretarea și rezumarea în mod critic a informațiilor noi și complexe din diverse surse.
- Utilizarea echipamentului de laborator în condiții de siguranță și manipularea corectă a esantioanelor și probelor
- Identificarea principalelor surse de finanțare relevante și elaborarea cererii de grant în vederea obținerii de fonduri
- Răspunderea pentru propriile activități profesionale și recunoașterea limitelor sferei de aplicare și competențelor asociate propriei activități
- Rezistența la presiune și raspuns corespunzător și prompt în situații neprevăzute și la schimbările rapide din domeniu.
C3.2 Competențe de domeniu
- Stabilirea conținutului și programarea calendaristică în conformitate cu reglementările în vigoare și cu obiectivele programelor școlare
- Operarea cu noțiuni, concepte, legități și principii specifice domeniului
- Integrarea inter și trans-disciplinară a cunoștințelor specifice domeniului
- Utilizarea de modele și algoritmi pentru înțelegerea proceselor și fenomenelor din mediul înconjurător
- Caracterizarea și clasificarea organismelor vii
- Identificarea dificultăților de învățare și reușitelor elevilor și selectarea strategiilor de predare și de învățare care vin în sprijinul nevoilor și obiectivelor individuale de învățare ale elevilor
- Crearea unui climat de încredere și stabilitate
- Instruirea elevilor în teoria și practica chimiei și biologiei
- Utilizarea mediilor și a platformelor de învățare online în procesul de instruire
- Identificarea resurselor necesare pentru învățare
C3.3 Competențe de specialitate
- Efectuarea de experimente, teste și analize pentru a studia compoziția chimică, energia și modificările chimice ale diferitelor substanțe, materiale și produse naturale sau sintetice
- Testarea calității produselor și a impactului acestora asupra mediului
- Testarea și analiza structurii chimice a substanțelor
- Proiectarea și efectuarea de experimente și teste
- Colectarea de probe și date despre oameni, animale, insecte și plante și studierea originii, dezvoltării, formei chimice și fizice, structurii, compoziției și proceselor de viață și reproducere ale acestora
- Identificarea, clasificarea, înregistrarea și monitorizarea organismelor vii și menținerea bazelor de date
C3.4 Competențe de specializare didactică
- Conceperea și modificarea planurilor de învățământ și pregătirea cursurilor educaționale în conformitate cu orientările curriculare
- Stabilirea și aplicarea regulilor de comportament și a procedurilor de menținere a ordinii între elevi
- Pregătirea și prezentarea lecțiilor, discuțiilor și demonstrațiilor la una sau mai multe materii
- Adaptarea metodelor de predare și a materialelor didactice pentru a răspunde nevoilor și intereselor variate ale elevilor
- Observarea și evaluarea performanțelor și comportamentului elevilor
- Pregătirea, administrarea și notarea testelor, temelor și examenelor pentru a evalua progresul elevilor
- Întocmirea de rapoarte privind activitatea elevilor și discuțiile cu alți profesori și părinți
- Participarea la reuniuni privind politicile educaționale sau organizatorice ale școlii
- Planificarea, organizarea și participarea la activități școlare
Ocupații care pot fi practicate pe piața muncii
Ocupația | Cod COR/ISCO-08 |
Profesor în învățământul secundar | 2330 (ESCO) |
Profesor în învățământul liceal, postliceal | 23301 (COR) |
Profesor în învățământul gimnazial | 23302 (COR) |